Sådan bliver du automekaniker

Fremtidens Danmark kommer i høj grad til at mangle håndværkere, fordi flere og flere unge fokuserer på at få en boglig uddannelse. Tømrer og murere bliver dog ikke det eneste, som der bliver stor efterspørgsel på, for der bliver også stor mangel på automekanikere. Hvis du er blevet træt af dit job, eller står overfor at skulle tage en uddannelse, bør du måske overveje at blive automekaniker. Det er et spændende og udfordrende job, hvor du både får lov at bruge dine hænder og dit hoved.  

Overvej om jobbet er noget for dig

Jobbet som automekaniker byder på mange udfordringer. Moderne biler indeholder blandt andet meget teknologi, hvilket betyder, at du kommer til at arbejde med mere end bare mekanik. Derudover skal du også kunne være god til at håndtere kunderne, så de får lyst til at komme igen. Det kræver stor omhyggelighed at være automekaniker, for du kan risikere, at der er fejl på bilen, hvis du sjusker med reparationen.  

Gennemfør uddannelsens grundforløb

Hvis du vil være personbilsmekaniker, skal du først og fremmest gennemføre et grundforløb. Selve grundforløbet varer 20 til 40 uger, og det foregår udelukkende på skole. Her får du den grundlæggende viden, som du skal bruge som mekaniker. I løbet af grundforløbet er du berettiget til SU.  

Få en praktikplads

Efter grundforløbet skal du finde en praktikplads hos en autoriseret mekaniker. Herefter foregår resten af uddannelsen skiftevis i praktik og på dit uddannelsessted. Det tager i alt 2 år og 6 måneder at blive personvognsmontør, mens det tager 4 år og 6 måneder at blive personvognsmekaniker. Du afslutter din uddannelse med at tage en svendeprøve, og herefter vil du være færdiguddannet, hvis du består. Din eksamen vil blandt andet handle om benzin- og dieselmotorer, styretøj og bremser og elektriske systemer og transmission.  

Få et job og få erfaring

Når du har gennemført din endelige eksamen, har du mulighed for at søge job på et autoværksted, hos en bilforhandler eller lignende. Du skal dog også være forberedt på, at du løbende kommer til at tage forskellige kurser for at have den nyeste viden om biler. Som automekaniker bliver du kun dygtigere med tiden. Mange reparationer kræver øvelse, og det får du kun ved at arbejde med biler. Du vil have med viden med fra skolebænken, men du kommer til at lære endnu mere i løbet af din praktikperiode og i dit job.  

Sæt dig klare mål

Du bør have klare mål, når du kaster dig ud i uddannelsen som mekaniker. Mange drømmer om at blive selvstændig, og det er også en mulighed for dig. Hvis du vil være selvstændig mekaniker, skal du have erfaring, og råd til at starte op. Du kan leje lokaler, men du er nødt til at købe maskiner, værktøj og udstyr. En virksomhed som NimaLift sælger blandt andet autolifte, dækmaskiner og afbalanceringsmaskiner til hele autobranchen. Her fås de forskellige maskiner også i mindre udgaver, som passer godt til hobbymekanikeren eller det lille autov