Råd til dig der overvejer at købe en brugt bil

Dette indhold er sponsoreret. For mange af os er det normalt at købe en brugt bil. Det er ofte billigere, og værditabet mindre end med en ny bil. Dog er der nogle vigtige ting at vide omkring brugtbilhandel. Denne artikel fokuserer på dine rettigheder som køber, og går derfor i dybden med slutseddel, omregistrering og ekstra fif til køb af bil.   

Det med en slutseddel 

Noget af det vigtigste omkring en bilhandel er en slutseddel. Det er nemlig der, at I får styr på jeres rettigheder både køber som sælger. Hvis I undlader en slutseddel, kan det samtidig have enorme konsekvenser for dig, primært som køber. Kort og godt så er en slutseddel det dokument der skaber en form for enighed mellem køber og sælger i forbindelse med salg af en brugt bil. Det handler altså om, at I laver en form for købsaftale på skrift - underskrevet af jer begge to, så det bliver juridisk bindende. En slutseddel skal indeholde almindelig information om sælger og køber. Det gælder altså CPR-nummer, navn og adresse. Det skal også indeholde information omkring bilen, noget så simpelt som stelnummer og registreringsnummer. Samtidig skal den gå mere i dybden med information om bilen. Det omhandler restgæld, finansiering af bilen, pris på bilen, antal kilometer kørt, alder, mærke, model, motor, udskiftninger, skader, ulykker, syn, mangler, defekter, rustbehandlinger og også om sælger har gjort noget “ekstra” ved bilen. Det handler altså om enhver information omkring bilen og dens historie. Ydermere skal I også aftale nærmere omkring omregistrering af bil. Sidst men ikke mindst skal dokumentet underskrives, og tid og sted for handel og nøgleoverdragelse. Hvis du ikke har ordentlig styr på slutseddel som køber, kan du overtage en bil fyldt med problemer, fusk eller tyveri - uden du er blevet gjort opmærksom på det. Samtidig kan du pludselig overtage en bil fyldt med gæld.  Er du i tvivl omkring slutsedlen, eller gerne vil blive endnu klogere på den og dine juridiske rettigheder så besøg: https://Nembilhandel.dk/slutseddel.  

Omregistrering af bilen

Som nævnt skal slutsedlen også indeholde nærmere aftale omkring omregistrering af bil. Skal der ske et ejerskift af bilen, så skal du altså ind og omregistrere den hos SKAT - og det skal gøres hurtigt efter underskriften er kommet på slutsedlen. Som ny ejer er det nemlig dig der skal betale afgifter på bilen, og det bliver ordnet gennem registrering.  Normalt er det køber som står for denne process og det skal gøres inden for tre uger. Normalt kan det gøres på SKATs hjemmeside, hvor du kommer til det online motorregister, hvor du sammen med dit NEMID hurtigt kan få det ordnet. Gør du det på nettet, koster det dig omkring 340 kroner at omregistrere. Du kan også vælge at besøge SKATs fysiske motorkontorer. Dem er der fire af, som er fordelt rundt i landet. Her koster det 480 kroner at få omregistreret bilen med personlig betjening. Du kan også tage forbi en synshal og få dem til at gøre det for dig. Det er omkring samme pris som ved SKATs fysiske kontorer.   

Det skal du huske, inden du køber 

Inden du underskriver slutseddel og får omregistreret bilen, er der nogle ting du bør gøre. Først og fremmest bør du som køber grundigt tjekke bilen. På internettet kan du gøre en stor del af forarbejdet, blot du kender nummerpladen på bilen. Der er det nemlig muligt at tjekke nummerpladen. Tjekker du nummerpladen, vil du kunne se, hvem der står registreret som ejer på bilen. Du kan se, om bilen muligvis er meldt stjålet. Du kan også se, om der er restgæld i bilen. Samtidig kan du også se, hvornår den er blevet synet, og få et estimat på antal kilometer kørt. På den måde bliver du klog på både bil og sælger. Har sælger været ærlig og oprigtig? Er du blevet informeret om alt? Passer den online information med sælgers information, kan du gå videre med købet. Her er det dog et godt tip at få prøvekørt bilen, og lige tjekke den i levende live. Ser den stadig god ud, virker den, kører den godt? Det er altid fint lige at møde både bil og sælger, inden du for alvor køber bilen.