Deleøkonomi er et bæredygtigt alternativ til den lineære økonomi. Det handler om, at vi deler med hinanden, altså lejer ud. Dette er for eksempel tilfældet med virksomheder som Airbnb og Snappcar. Vælger vi at genbruge, dele, bytte eller videresælge, har det en positiv effekt på vores klima som ellers er i problemer. Derfor er deleøkonomi en af de ting, vi aktivt kan gøre for at bekæmpe verdens klimaproblemer. Det er en gevinst for miljøet, men også den person der sparer penge ved at låne din bil i stedet for at købe en. Samtidig har du den fordel, at du tjener ekstra penge til dig selv.
Tjen nemme penge hurtigt
En bil koster penge, når den står stille. Derfor kan du lige så godt tjene penge på den, og lade den køre afsted i nogle andres hænder. Dette betyder naturligvis, at du kan tjene nogle penge. Her er der også nogle skatteregler. Siden starten af 2019 har det været bestemt, at du som udlejer har et fast bundfradrag på 10.000 kroner om året, når du udlejer din bil privat. Dette betyder altså, at du ikke skal betale skat af de første 10.000 kroner du tjener på at leje din bil ud om året. Efter at du har nået dette bundfradrag, kan du trække 40 procent fra din lejeindtægt der overstiger de 10.000. Det er nemlig kun 60 procent af lejeindtægten, som du skal betale skat af. Tjener du altså 30.000 kroner på at leje din bil ud i år, betyder dette, at du først og fremmest trækker dit bundfradrag på 10.000 kroner fra. Så har du 20.000 tilbage, hvorfra du betaler skat af 60 procent af dem. Dette vil sige, at du ender med at betale, skal af 12.000. Du har altså tjent 18.000 skattefrit på at leje din bil ud i stedet for at have den stående i garagen.
Få styr på det med forsikring
Vælger du at leje din bil privat, bør du tjekke dine forsikringer. Det er vigtigt at vide, hvordan du står i forhold til en ansvarsforsikring, kaskoforsikring og vejhjælpsdækning. Desuden skal din forsikring dække, hvis din lejer kører bilen til udlandet. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, hvordan du er dækket med uheld og skader. Det er også vigtigt at undersøge størrelsen på din selvrisiko. Så er du forberedt på, hvad du kommer til at betale, hvis uheldet skulle være ude, og der er lavet skade på din bil. Her kan det være en fordel af udleje gennem et firma.
https://www.snappcar.dk/ har styr på forsikring for dig. Deres forsikringspartner, IF, dækker din bil helt op til den aktuelle markedsværdi, dog med et maks. på 700.000. Samtidig understreger Snappcar, at din private forsikring ikke påvirkes af dette. I stedet skal du se denne forsikring som et “ekstra lag” ovenpå dine egne forsikringer. Det påvirker derfor heller ikke din selvrisiko. Snappcar samarbejder også med lokale værksteder og sørger for vejhjælp 24/7. Derfor står du ikke alene om uheldet, og du er sikker på god behandling af et hav af kvalitetssikrede værksteder.