Har du langt til jobbet, kan det pludseligt godt gå hen og blive meget dyrt i transport, hvis ikke du kender til kørselsfradraget. Med et kørselsfradrag kan du få dækket store dele af dine udgifter på din transport til og fra arbejde, så det pludseligt langt bedre kan betale sig at køre i egen bil, når du skal på arbejde. Her i artiklen, har vi samlet nogle af de mest væsentlige informationer omkring kørselsfradraget, samt hvordan det fungere. Her kan du også læse om de nyindtrådte takster for kørselsfradrag.
Hvad er et kørselsfradrag?
Et kørselsfradrag kan du se som en offentlig støtteordning til dem der har langt på arbejde, og som blandt andet derfor har brug for en bil til at komme til og fra arbejde. Kørselsfradraget er et beløb du kan trække fra på skatten, og som du selv skal indrapportere til Skat på tastselv.dk. Kørselsfradraget er derfor ikke penge du får direkte betalt ind på din bankkonto, men snarer en besparelse på din din skat som du slipper for at betale - det kan være en god idé at beregn kørselsfradrag, så du har styr på dit budget.
Hvornår kan jeg modtage et kørselsfradrag?
Kørselsfradraget kan du kun modtage, hvis kørslen er i forbindelse med din transport til og fra arbejde. Kørselsfradraget kan du derfor ikke få udbetalt i forbindelse med privat kørsel, ligesom at der heller ikke udbetales kørselsfradrag til folk i frivillig arbejde eller studerende på en uddannelsesinstitution. Kørselsfradraget gælder kun i forbindelse med betalte job, hvor det dog ikke skelner mellem fuldtidsjob, flexjob, studiejob eller andre arbejdstyper på deltid. Visse arbejdspladser betaler i forvejen for de ansattes kørsel til og fra arbejde. Er din arbejdsplads en af disse, kan du ikke samtidig modtage kørselsfradrag.
Kørselsfradraget gælder på alle typer af biler, der kører på fossile brændstoffer. Det vil sige biler der kører på benzin, diesel samt hybridbiler, hvor der dog ikke er de samme støttemuligheder og fradragsordninger på elbiler.
Hvad er satserne på kørselsfradraget?
Satserne på kørselsfradraget variere lidt alt efter hvor langt du har på arbejde, samt hvor du bor i landet. Det sidste kommer vi nærmere ind på i afsnittet efter dette.
Vigtigt at vide om kørselsfradrag er, at du ikke kan få udbetalt det på strækninger der er på 24 km eller derunder. Har du dagligt mellem 25 km og 120 km til og fra arbejde, hedder de nye satser pr. 2021 på 1,90 kr. pr. km i kørselsfradrag. Tidligere lagde den på 1,96, men blev sænket som følge af udviklingen af biler, som i dag kører længere end tidligere på literen.
Har du længere end 120 km på arbejde, vil satsen efter de første 120 km være på 0,95 kr. pr. km. Her skal du dog være opmærksom på, at der ved længere distancer som oftest kræves dokumentation for dine udgifter til transport og kørsel.
Særregler for kørselsfradrag
Der gælder særlige regler for kørselsfradraget for blandt andre flere danske småøer, hvor der ikke er en brofast forbindelse til fastlandet. Bor du på øer som Tunø, Mandø, Egholm samt flere andre, kan der derfor være forhøjede takster på kørselsfradraget, hvis du vel og mærke samtidigt har mere end 120 km daglig transport til og fra arbejde.
Andre og supplerende fradragsregler gælder for flere danske yderkommuner i blandt andet Nordjylland og på Lolland-Falster. Her har du mulighed for at søge et fradrag på 219 kr. pr. dag, hvis ikke du har mulighed for at rejse hjem grundet afstanden mellem hjem og arbejdsplads. Denne type fradrag er dog primært noget som eksistere i flere danske yderkommuner.
Endelig er der også flere danske betalingsbroer, som har en særlig takst hvad angår kørselsfradraget. Skal du krydse Øresundsbroen, Storebæltsbroen eller Fjordforbindelsen i Frederikssund, kan du derfor også få tilskud gennem din fradragsordning.
Kan jeg godt få kørselsfradrag på samkørsel?
Mange er begyndt at lave samkørselsordninger på arbejdet, hvilket er godt for både trafikken, klimaet og økonomien. Vælger i at køre flere sammen, kan i faktisk også godt alle få et kørselsfradrag, så længe har mere end 24 km til arbejde. Vær dog opmærksom på, at i ved krydsning af for eksempel Storebæltbroen kun kan få ét fradrag pr. bil. Ikke desto mindre er der stadig en stor fidus i at køre sammen, og så gør i samtidig miljøet en stor tjeneste.
Hvordan rapportere jeg kørselsfradraget?
Inde på Skats.dk´s hjemmeside, er det dit eget ansvar at oplyse om dit kørselsfradrag. På deres hjemmeside finder du flere nyttige værktøjer som kan hjælpe dig med at udregne hvor meget kørselsfradrag du kan få, hvor du dog skal huske, at du på længere distancer skal kunne fremvise dokumentation for dine udgifter på transporten.
Skulle du ved en fejl eller forglemmelse glemme at registrere din kørselsfradrag i tide, er det ikke noget du skal tage så tung. Du kan nemlig altid indberette det efterfølgende, da Skat har en regel om, at du skal kunne rette din årsopgørelse på helt op til 5 år efter skatteårets afslutning. Du skal dog være opmærksom på, at det godt kan være lidt bøvlet at få ændret en allerede afsluttet årsopgørelse, hvor du skal være klar til at bruge lidt tid på at få ændringer til at træde i kraft. Det smarteste vil derfor være at få det fixet korrekt første gang.