Klip i kørekortet

# Sponsoreret

Klippekortet gælder for personbiler, lastbil, motorcykel, stor knallert, traktor og motorredskaber (herunder gummiged, mejetærsker og lignende). Du får et klip i kørekortet ved grove overtrædelser i trafikken. De første tre år med kørekort har du kun 2 klip før du får taget dit kørekort, hvor du efter de tre år har 3 klip inden kørekortet bliver taget fra dig. Der er dog også nogle overtrædelser i trafikken der betyder at dit kørekort bliver taget med det samme, eksempelvis spritkørsel. Læs med her og find ud af hvad giver klip i kørekortet.

Hvad giver klip i kørekortet

Der er faktisk rigtig mange forseelser der kan give dig et klip i kørekortet, og derudover får du også en både oven i hatten.

 • Brug af håndholdt mobiltelefon eller lignende under kørsel: Denne forseelse giver udover klippet i kørekortet, også en både på 1500 kr, samt en både på 500 kroner til offerfonden. Under håndholdt mobiltelefon gælder også GPS, tablet, computer og lignende. For at det betegnes som en overtrædelse af færdselsloven skal du berøre displayet eller knapperne, du må altså gerne kigge på en eventuelt GPS, eller bruge stemmestyring. Hvis udstyret er anbragt i en lovlig holder i bilen må du også gerne trykke på både knapper og display i kort tid.
 • Hvis du kører mere en 30% for stærkt. Her afhænger den tilhørende bøde af hvor hurtigt du kører. Vær opmærksom på at du i særligt slemme tilfælde vil få dit kørekort frakendt betinget, og hvis du overskrider fartgrænsen med mere end 100% (dog min. 100 km/t) vil dit kørekort blive frakendt ubetinget i en given periode.
 • Hvis du kører med for kort afstand til køretøjet foran. Du får også en både på 2000 kr. Når politiet skal bedømme afstanden til den forankørende, kigger de på både hastigheden, samt vej og vejrforhold.
 • Hvis du kører ulovligt i nødsporet giver det både et klip, samt en både på 2000 kr. Du må kun befinde dig i nødsporet hvis din bil er gået i stykker, eller hvis du af helbredsmæssige årsager er nød til at holde ind.
 • Hvis du som fører, ikke har sørget for at alle under 15 år er spændt korrekt fast. Dette giver også en både på 2000 kr. Børn der er under 135 cm. skal være fastspændt, enten i en godkendt babystol, liftnet, autostol eller lignende der passer til barnets vægt og højde.
 • Hvis du kører over for rødt: Dette giver også en både på 2000 kr.
 • Hvis du ikke overholder reglerne om vigepligt. Dette giver også en både på 2000 kr.
 • Hvis du overtræder reglerne om overhaling. Dette giver også en både på 2000 kr.
 • Hvis du øger farsten når en anden overhaler dig. Dette giver også en både på 2000 kr.
 • Hvis du overhaler ved et fodgængerfelt. Dette giver også en både på 2000 kr. Når du kommer tæt på et fodgængerfelt må du aldrig overhale et andet køretøj, dette kan nemlig forhindre fuldt udsyn over fodgængerfeltet, og kan være til skade for fodgængere.
 • Hvis du kører mod færdselsretningen. Dette kan både være hvis du kører i den forkerte side af vejen, eller hvis du kører i den forkerte retning på en ensretning. Dette giver også en både på 2000 kr. Det gælder også hvis det er en fejl.
 • Hvis du kører over en jernbanekørsel, efter at der er givet signal om at du skal standse herunder; når signalanlægget giver dig besked om at stoppe, hvis bommen er lukket, hvis bommen er igang med at åbne eller lukke, hvis en fra jernbanepersonalet signalerer til dig at toget nærmer sig. Dette giver også en både på 2000 kr.
 • Hvis du kører med en lav koncentration af THC (hash) i blodet. Med lav koncentration menes 0,001 - 0,003 mg/kg. Derudover får du en både der svarer til en halv måneds nettoløn. Hvis du har en højere koncentration er det en hel måneds nettoløn, og derudover en betinget eller ubetinget frakendelse af dit kørekort i 3 år, alt efter hvor høj koncentrationen i dit blod er.

 

Spritkørsel

Hvis du bliver taget for spritkørsel, er det ikke kun et klip i kørekortet du står overfor. Hvis din promille ligger på 0,05 - 2, får du ubetinget fængsel i minimum 20 dage. Hvis du har en promille der er mere end 2 år, vil du få ubetinget fængsel i 40 dage. Derudover får du også en både der svarer en din netto månedsløn. Du skal derudover også igennem et ”Alkohol og trafikkursus” som du selv betaler for, før du kan få lov til at køre bil igen.