Hvordan vælger du motorolie?

Dette indhold er sponsoreret 

Olie bruges i alle motorkøretøjer og tjener mange forskellige formål, blandt andet smøring og køling ved kraftoverførsel men også til vibrationsdæmpning og som middel imod rust. Olie er et meget alsidigt stof og alt efter hvilket formål, olien skal bruges til, er det ofte baseret på baseolier og modificeret med additiver. Således er olien egenskaber ændret til at opfylde det specifikke formål optimalt.

 

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du køber olie og motorolie, skal du være opmærksom på en række punkter og specifikationer. Vi har samlet lidt information herunder omkring motorolier, og hvad du skal kigge efter. Du kan normalvis købe motorolie hos en forhandler af reservedele og autodele.

Læs altid producentens forskrifter

I dag er motorer langt mere komplekse end tidligere, og dermed er kravene til motorolie også steget. De fleste producenter beskriver derfor helt præcist, hvilke olier der må anvendes til deres modeller. Husk derfor altid at kontrollere, at motorolien passer til din bilmodel, før du bestiller olien. Selvom der i dag er mange forskellige mærker og typer af motorolie, som gør det uoverskueligt at vælge, så skal man dog blot holde sig til producentens forskrifter. Her er det præcis beskrevet, hvilken flydeevne motorolien skal have og derfor også hvilken viskositetsklasse. Det er angivet som f.eks. 0W-40 eller 5W-30. Det første værdi, står for den minimumstemperatur hvor olien stadig er flydende og kan pumpes. F.eks. svarer 5W til -35 °C og 10W til -30 °C. Den anden værdi angiver viskositeten i mm²/s ved 100 °C. Selvom du har fundet den rigtige viskositetsklasse, så husk tjek altid, om producenten har angivet andre specifikationer, som også skal overholdes når du køber motorolie.  

Må man blande motorolier?

Med så mange motorolier at vælge imellem, må man så blande dem? Det korte svar er, at du gerne må blande motorolier til samme motortype, også når de har forskellige egenskaber. Der kan også påfyldes olie af højere kvalitet, men husk at olien ældes over tid, og at egenskaberne og additiverne nedbrydes. Regelmæssige skift af olien (samt oliefilteret) er derfor vigtigt. Det er dog stadig vigtigt, at du altid holder dig til forskrifterne fra bilproducenten. Bemærk også, at ifølge FDM så kan oliernes oprindelige egenskaberne forringes ved at blande dem.

 

Udskiftning af motorolie

Motorolien bliver belastet både mekanisk, kemisk og termisk under kørsel og rester fra forbrændingen, såsom partikler og støv kan forurene filtrene på bilen. Derfor bliver både motorolie og oliefilter normalt skiftet samtidig. Det er forskelligt, hvor ofte en bil skal have skiftet olie, så tjek altid producentens anbefalinger. Oftest anbefales det, at udskiftes olien for hvert 15.000 km eller én gang om året. Specielt biler, som ikke kører lange ture (f.eks. bybiler), er det vigtigt at overholde serviceintervallet, da motoren sjælden når sin optimale driftstemperatur på korte ture. Husk at lade en autoriseret mekaniker udskifte motorolien, da der ikke må spildes olie og fordi den gamle olie skal bortskaffes på forsvarlig vis.