Husk at få skiftet til sommerdæk

Kom foråret bag på dig igen i år? Pludselig er der varme i luften og træerne begynder at springe ud, men du kører stadig rundt med vinterdæk på bilen. Der er meget større fokus på at få skiftet til vinterdæk, end der er den anden vej rundt. Men realiteten er, at det også nedsætter sikkerheden betydeligt, hvis du beholder dine vinterdæk på gennem sommeren. Læs her hvorfor.

Hvornår skal man skifte til sommerdæk

Som tommelfingerregel kan man sige, at april er et velegnet tidspunkt at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Selvfølgelig skal du lige tjekke vejrudsigten og forvisse dig om, at det er slut med sne og nattefrost. Det kan jo ske, at det er koldt langt hen i april måned. Men når april oprinder, så sørg for at du har sommerdækkene klar, så du kan skifte dæk, når det ser ud til at frosten har sluppet sit tag i landet. Hvis du skal køre til udlandet, så er der andre regler for brug af sommer- og vinterdæk end herhjemme. I Sverige skal man for eksempel beholde vinterdækkene på indtil d. 31/3. Så tjek det, inden du kører afsted.

Tjek dine sommerdæk

Hvis du ikke tjekkede dine sommerdæk igennem for sten og søm og andre spidse genstande, da du skiftede til vinterdæk og lagde sommerdækkene væk for vinteren, skal du sørge for at gøre det i god tid. Det er også vigtigt, at du måler dybden på dækkenes mønster. Efter loven må de være slidt ned til 1,6 mm før de skal skiftes. Hos FDM anbefaler de dog ikke, at man slider dækkenes mønster længere ned end 3 mm før dækkene skiftes. Finder du ud af at dækkene er for slidte, skal du bestille de nye dæk med det samme, så du ved, at de er klar, når du skal skifte dækkene.

Skifter du selv dæk?

Der er et par ting, du skal huske, hvis det er dig selv, der står for dækskiftet, når vinteren er forbi. Du skal for eksempel huske at spule inderskærmene, så du fjerner det salt og snavs, der har samlet sig der under kørslen. Det skal du gøre, inden du monterer de andre dæk på bilen. En anden vigtig ting, hvis du selv skifter dæk, er at huske at fastspænde hjulene med en momentnøgle. Hjulets bolte skal nemlig spændes med et bestemt moment. Du kan kigge i bilens instruktionsbog, hvis du er i tvivl om, hvilket moment boltene skal spændes med. For at lette arbejdet, når vinterdækkene skal på igen om efteråret, kan du eventuelt gøre dem rene, før du sætter dem væk til opbevaring. Dækkene skal opbevares køligt og tørt, så er de klar igen når vinteren melder sin ankomst.

Skal du til en mekaniker?

Er du ikke en der selv vil kaste dig ud i at skifte dine dæk sommer og vinter, men i stedet foretrækker at tage din bil hen til din mekaniker eller hen på et dækcenter, så skal du huske at bestille tid i god tid inden, så du kan være sikker på ikke at skulle køre med vinterdækkene i sommervarmen. Quickpot.dk har centre fordelt over hele landet, læs mere her

Tænk på sikkerheden

Sommerdæk og vinterdæk er konstrueret helt forskelligt for at kunne yde optimalt på henholdsvis varme, våde veje og kolde, glatte eller snefyldte veje. Sommerdæk er lavet af en hård gummitype og er gode til at stå fast på en regnvåd vej, i det lamellerne fjerner vandet og dermed skaber bedre bremsebetingelser. Vinterdæk er derimod lavet af en blødere type gummi, som står bedre fast på kolde veje. I tillæg har de lameller, der er gode til at håndtere sne på vejbanen. Derfor er det vigtigt at skifte dæk, når årstiden skifter.