På trods af et regeringsbestemt indgreb imod leasingbiler i 2018, ligger andelen af privatleasede biler på 14% i Danmark. Det anslås at det var det dobbelte før indgrebet, og netop det viser, at leasing som begreb, er en ting, der er kommet for at blive. Selv med en lavere registreringsafgift, er der stor interesse for at lease den nye bil.
Forskellige typer af leasing
Knækleasing, minileasing, splitleasing eller releasing. Alle disse ord dækker i det store hele over begrebet privatleasing. Det kan være svært at forstå hvad de forskellige måder at lease bil betyder, og derfor vil det være en fordel at få en
advokat til at vejlede og kigge en leasingaftale igennem, før man som billeaser sætter sin underskrift på aftalen. Der er nemlig forskellige forhold, der gør sig gældende for hver af de muligheder, der er for leasing, og hver udbyder af leasede biler vil samtidig have en række krav, som afviger fra de andre. Her vil man stille sig selv bedst, hvis man kender reglerne og finder den aftale, der er så tæt på ens ønsker som muligt.
Husk at læse det med småt
En advokat, om det så er en digital advokat eller ej, vil kunne fortælle om de enkelte, men ofte meget bestemmende punkter for
hver af leasingmulighederne.
Er man egentlig mest til at købe bil, vil man blive rådet til at kigge på en finansiel leasing-aftale, hvor man efter en årrække vil kunne købe bilen fri. Til gengæld adskiller finansielleasing sig ved andre aftaler ved, at man selv står for vedligeholdelse reparationsudgifter.
Skal man, modsat ved almindelig privatleasing, kun bruge en bil i op til 6 måneder, skal man overveje minileasing, hvor man kan lease en bil i helt ned til nogle timer. Det er en aftale, der i nogle tilfælde minder mere om almindelig billeje, men til en pris, der er lavere sammenlagt, end hvis man lejer en bil for nogle dage. Ofte vil der her ikke være en engangsydelse, men til gengæld kan kontrakten være uopsigelig.
Leasing eller køb?
Men er det så i sidste ende leasing eller almindeligt bilkøb, man skal vælge, når man skal skifte eller anskaffe sig en ny (eller brugt) bil?
Svaret er, hvad bilen skal bruges til, hvor stor eller hvor lille den er, hvor mange kilometer den skal køre om året, og hvor mange år man har tænkt sig at beholde bilen, før man skifter den ud, eller ophører med at have behov for en bil. Samtidig skal man tænke på finansiering og nedskrivning ved køb, overfor den månedlige ydelse, man betaler ved leasing.
Ønsker man f.eks. at udskifte sin bil efter 3 år, vil leasing typisk være billigst, og
forskellen vil være størst på større biler. Beholder man bilen i 6 år, vil prisen næsten være det samme. Det viser, at jo længere man ønsker at beholde bilen, jo bedre kan det betale sig at tage et billån eller tage fra opsparingen, og investere i familiens nye bil, om den så er stor eller lille.