Fartpiloten er velkendt for de fleste bilejere. Der findes dog en mere lækker version af dette udstyr, som du finder, hvis du sætter ordet ‘adaptiv’ foran. Det er naturligvis adaptiv fartpilot, der er tale om.
De fleste kender allerede til fartpilot i biler. Udstyret, som også kaldes cruise control, styrer bilens hastighed automatisk og letter altså i høj grad førerens køreoplevelse. Speederen i bilen kontrolleres af fartpiloten, så du er sikker på, at bilen holder den ønskede hastighed.
Forskellen på den “almindelige” og den adaptive fartpilot er dog markant.
Forskellen på almindelig og adaptiv fartpilot
Grundlæggende fungerer den adaptive fartpilot i på mange måder ligesom den velkendte og almindelige version, som du i forvejen kender. Forskellen på de to opstår i forholdet til andre biler og trafikanter på vejen. Den adaptive fartpilot tilpasser nemlig din bils fart til de andre køretøjer. Det betyder, at hvis bilen foran dig sænker farten eller accelererer, vil din bil gøre det samme takket være den adaptive fartpilot. Den vil dog stadig sikre, at bilens fart ikke overstiger den valgte hastighed.
Dette skulle gerne have givet dig en forståelse af, hvad forskellen er på den almindelige og den adaptive fartpilot. Lad os kigge lidt nærmere på, hvordan systemet fungerer.
Sådan fungerer den almindelige og den adaptive fartpilot
Begge typer af fartpilot benytter radarteknologi i deres funktionalitet. Denne teknologi er typisk placeret i forruden eller på kofangeren på bilens front.
Formålet med den adaptive fartpilot er nemlig at holde en afstand til den forankørende, der er sikker for begge bilister. Det betyder, at bilen helt af sig selv hæver eller sænker farten afhængigt af hastigheden på den forankørende trafik.
I langt de fleste tilfælde kan afstanden til køretøjet foran indstilles i trin, afhængigt af om du ønsker en meget lang afstand eller den tættest mulige afstand. Naturligvis er selv den tættest mulige afstand sikkerhedsmæssigt forsvarlig i forhold til trafikken. Som ejer af et køretøj med adaptiv fartpilot, får du altså en skønnere tur og møder frem på arbejde eller til dit hjem betydeligt mere afslappet end normalt.
En meget lille funktionalitet som kan have stor effekt på din køreoplevelse!
En teknologi med historie
Faktisk er teknologien bag den adaptive fartpilot slet ikke så ny og innovativ, som man skulle tro. Kigger vi helt tilbage til 1992, rullede Mitsubishi allerede de første køretøjer med den adaptive funktionalitet ud på markedet i Japan.
Modellen Debonair blev gjort tilgængelig for kunderne. I denne model blev chaufføren advaret om at sænke farten, hvis bilen registrerede, at der var for kort afstand til det forankørende køretøj. Bilen dengang sænkede dog ikke selv farten, som den gør i dag. Den advarede blot chaufføren, som så selv måtte foretage hastighedsreguleringen.
Man blev heldigvis ved med at udvikle på teknologien, så vi i dag har en noget mere avanceret funktionalitet, som sikrer en mere behagelig og sikker køretur. Mange vil sige, at hvis du først har prøvet en bil med adaptiv fartpilot, vil du aldrig købe en bil uden igen. Heldigvis er det helt op til dig selv, når du skal vælge din næste bil.
Adaptiv fartpilot fås i alle prisklasser
Med alle de fordele, der kommer med en adaptiv fartpilot, kan det hurtigt lyde som et stykke meget fordyrende ekstraudstyr. Sådan er det heldigvis slet ikke. Selvom vi i Danmark har de høje afgifter på biler, er den adaptive fartpilot ikke et stykke luksusudstyr, som kun findes i køretøjer, som de fleste ikke har råd til.
Eksempelvis har det tyske mærke Volkswagen ikke just været kendt for at proppe deres biler med ekstra udstyr. Når det kommer til den adaptive fartpilot, er det dog en anden historie. Den får man nemlig praktisk talt kastet i nakken - næsten da.
Som det tit er med biler og udstyr i dem, får man dog typisk også det, man betaler for. Systemerne, der koster lidt ekstra, er nemlig oftest også koblet på bilens andre systemer forbundet til sikkerhed og komfort. Nogle af de allerbedste systemer samarbejder med navigationssystemet. Bilens fart tilpasses derigennem vejens sving, stigninger og fald, hvilket giver en enormt lækker og komfortabel køreoplevelse.
Men kan det så ikke være forvirrende at finde ud af, præcist hvilken fartpilot man skal have? Heldigvis ikke. Bilforhandlerne derude forstår dig helt udemærket, når du spørger efter den adaptive fartpilot - også selvom de hedder noget forskelligt afhængigt af bilens mærke.
Du kan altså med ro i maven gå ud og erhverve dig et køretøj med adaptiv fartpilot.