Sådan undgår du klonede biler i Bilernes By

# Sponsoreret

Silkeborg, også kendt som Bilernes By, har tilegnet sit unikke navn gennem en kommerciel sammenslutning af bilforhandlere i byen, for at sætte en streg under, at Silkeborg er netop det som det kaldes nemlig Bilernes By. Dog medfører prædikatet et ansvar. Kloning af biler fortsat udbredt, og derfor skal du kunne stille bilhusene til ansvar for bilens historik.

Dit unikke stelnummer

Kloning af biler har sit afsæt i en bils stelnummer. Et stelnummer er et unikt 17-cifret nummer, som typisk er til at finde i motorrummet eller i førerhuset. Nummeret kan i sig selv fortælle en hel del om en bils historik. Blandt andet om bilen er forgældet, er blevet stjålet, hvornår den senest har været til syn, og hvis navn bilen er registreret i. Derudover bruges det til at skelne biler fra hinanden samt sladre om bilens reservedele hos mekanikeren. Derfor er stelnummeret forenelig med bilen, når du køber den.

 

Kloning af biler
Så hvad har stelnummeret noget med kloning af biler at gøre? Kloning af biler omhandler det, når man erstatter det originale stelnummer med et kopieret stelnummer fra en anden bil. Typisk ses dette gennem organiseret kriminalitet på tværs af landegrænser. Dette kan for eksempel foregå ved, at en bil bliver stjålet et sted i Europa i forlængelse med en prøvetur, hvortil gerningsmændene i et andet land låner en tilsvarende bil og dertil tilegner sig bilens registreringsattest. Næste punkt på dagsordenen for gerningsmændene er så at få kopieret stelnummeret over i en stjålne bil, så den får et nyt. Derudover forfalskes registreringspapirerne, og på den måde står den stjålne bil nu med en ny og anderledes identitet. Efterfølgende køres den for eksempel til Danmark og sælges. Flere politiaktioner i Danmark har de senere år lykkedes med at beslaglægge adskillige klonede biler. For at koge suppen ind, kan det derfor være farligt, når du køber brugt bil. Hvis ikke du får tjekket stelnummeret inden du giver håndtryk og skriver under, kan du havne med rest -og tinglyst gæld, et overskredet syn og sågar stå med en stjålet bil i indkørslen. 

 

Hvad kan jeg gøre?

Det er vigtigt, når du køber brugt bil, at du kan vide dig sikker i bilens oprindelse og historik. Trods de kriminelles snille til at forfalske, så kun grundige undersøgelser kan bevise det modsatte, har du flere muligheder for at lære din nye brugt bil bedre at kende. Du kan med fordel gå på Vores Silkeborg og danne dig et overblik over de 2.500 biler til salg i øjeblikket, som kan sikre dig, at enhver komma er sat med omhu, så du ikke havner i en suppedas, hvor bilen ikke udgiver sig for at være en anden. Derudover kan du også benytte Tjekbil.dk, hvor du ubesværet kan slå bilens nummerplade op, og sørge for, at du ikke havner som utilsigtet tyv, eller køber en bil med gæld. På siden kan du også blive klogere på synsrapporter, slutseddel, kilometertal, omregistrering og meget mere.