Fornyelse af kørekortet

# Sponsoreret

Når kørekortet udløber skal det fornyes, i hvert fald hvis du gerne vil fortsætte med at køre bil. Det kan enten være dig selv, eller en i din familie der skal have fornyet kørekortet, og derfor er det en god ide at vide alt om hvordan det foregår og hvilke ting der er vigtige at huske, så alt foregår på den rigtige måde. Der er nemlig flere ting der skal forberedes inden du kan tage turen op til borgerservice, for den egentlige fornyelse af kørekort finder sted. Hvis det er et familiemedlem der skal have fornyet sit kørekort, må du gerne tage med på borgerservice sammen med vedkommende.

Hvornår skal kørekortet fornyes?

Hvis kørekoret er udstedt før 19 januar 2013 er det under normale omstændigheder gyldigt indtil ejeren fylder 70 år. Herefter skal kørekortet fornyes hvis man ønsker det. Den nye fornyelse er derefter gyldig i 15 år, hvorefter det eventuelt skal fornyes igen. Dog er der ikke mange der vælger at forny igen efter de 15 år.

Hvordan foregår det?

Fornyelse af kørekortet foregår hos Borgservice. I mange kommuner er det nødvendigt at bestille tid til en fornyelse af kørekortet, og det er derfor vigtigt at du er opmærksom på at bestille tid i god tid, så du er sikker på at kørekortet ikke udløber, inden du har fået en tid. Vær dog opmærksom på at du tidligst kan bestille tid til en fornyelse fra 3 måneder før dit kørekort udløber.

 Det er som sagt ikke hos alle kommuner at tidsbestilling er nødvendig, og ventetiden på en ledig tid kan også være meget forskellig fra kommune til kommune, så kontakt eventuelt din kommune for at spørge dem til råds om hvordan ventetiden er hos dem.

Det er ulovligt at køre bil uden et gyldigt kørekort, så hvis dit kørekort udløber inden du har fået det fornyet, må du under ingen omstændigheder køre bil, selvom du jo sagtens kan finde ud af det. Det kan give store bøder hvis du gør det.

Når du har afleveret din ansøgning om en fornyelse af dit kørekort får du et midlertidigt kørekort, indtil dit nye kørekort er klar.

Når du henvender dig hos borgerservice, enten med eller uden tidsbestilling, er der nogle vigtige ting du skal medbringe:

  • Et vellignende foto (læs om regler for foto længere nede)
  • Dit gamle kørekort
  • Idenfikation (pas eller sygesikringskort - hvis du ikke har dette så medbring din dåbsattest)
  • Lægeattest (læs mere under “regler for lægeattest”)

Regler for foto

Der er nogle faste regler som dit foto skal overholde for at det kan bruges på dit kørekort:

  • Det skal være helt uden skader
  • Det skal ligne dig, der må ikke herske nogen tvivl om det er dig
  • Det skal være i størrelsen 35 X 45 mm. Hvis du får taget billedet hos en fotograf kan du oplyse at det skal bruges til kørekort, så laver fotografen det i den rigtige størrelse.
  • Billedet skal tages forfra, hele dit ansigt skal være synligt, plus det øverste af dine skuldre.
  • Du må kun bære hovedbeklædning hvis du anmoder om det af religiøse grunde. Her skal gives tilladelse, og pandeparti, kindben og hage SKAL stadig være synligt. Derudover skal begge øjne være helt synlige og rettet mod kameraet. Billedet skal være godt oplyst
  • Munden skal være lukket og ingen tænder må være synlige. Du må gerne smile let med lukket mund.
  • Hvis du bærer briller må de ikke være tonede, og de skal være uden reflekser så man tydeligt kan se øjnene.
  • Baggrunden skal være lys, og uden motiver eller skygger.

Hvis du søger om fornyelse mere end tre år efter dit kørekort er udløbet

Hvis der er gået mere end tre år fra dit kørekort er udløbet, så er det en lidt længere proces at få kørekortet fornyet. Du skal nemlig bestå en kontrollerende køreprøve inden du kan få dit nye kørekort. Dette er for at sikre at du stadig er sikker i trafikken. Køreprøven koster 140 kr, men hertil skal du også medregne prisen for den lægeattest du også skal have, og den koster ca. 400-500 kroner. Disse priser er dog ikke faste, så tal med din læge for at få den korrekte pris.

Regler for lægeattest

I nogle tilfælde kan kørekortet fornyes uden en lægeattest, men hvis du er underlagt restriktioner grundet sygdom, skal du have en lægeerklæring uanset alder. I enkelte tilfælde skal der indhentes flere oplysninger inden lægeattesten kan udstedet, og det kan eksempelvis være fra en speciallæge. Dette vil din egen læge selvfølgelig hjælpe dig med.